Over Anush

Anush Avetisyan

Ondernemer, Coach, Bedenker FMENF methode
Sinds 2000 woont ze in Amsterdam samen met haar gezin. Ondernemerschap is ze ingerold. Als gestudeerde mijnbouw ingenieur en bestuurder kwam ze in een totaal andere wereld dan ze gewend was. In haar eerste 12 levensjaren heeft ze nog de Sovjet Unie meegemaakt. Daarna de chaos, oorlog en grootschalige corruptie gecreëerd door de Armeense regering. Jaren lang koud, echte kou (-20) binnen en buitenshuis hadden tot gevolg dat alle bomen in de omgeving langzamerhand verdwenen. Of ze nou in die extreme overlevingsfase van haar leven ongelukkig was, weet ze niet. Samen maakten ze er wat van; “Donkere en koude dagen verenigd mensen denk ik”. Soms wordt ze nog steeds wakker van de kou. Dit jaar is ze voor het eerst in de winter naar Armenië gegaan, 18 jaar later.

Van nature moest ze alles kunnen begrijpen, best vermoeiend soms. Ze ontdekte op gegeven moment dat ze toch nooit alles zou kunnen begrijpen. “Ooit heb ik ook ontdekt dat ik toch nooit alles zou begrijpen. Wat was dat een opluchting! Deze kwaliteit van mij heb ik vaak als irritant gestempeld. Terwijl het eigenlijk mijn talent is. Zo ben ik! Door te willen begrijpen hoe iets gebeurd en waarom het zo is bij diegene kan ik mensen, in mijn geval ondernemers en bestuurders, helpen meekijken naar het totaal plaatje van gebeurtenissen.”
Eenmaal in Nederland en de taal te hebben geleerd, was het nog een uitdaging om mensen te begrijpen. Ja, letterlijk. Je begrijpt wat ze zeggen, maar je begrijpt niet wat ze bedoelen. Ze heeft zichzelf aangeleerd vragen te stellen, en niet invullen. Bij haar gesprekken met collega ondernemers geeft ze deze technieken door, want we doen het te vaak, invullen voor een ander. Daarmee mis je de deal di zo dichtbij was.

“Zo mooi elke keer dat we samen met elkaar, ondernemers, beginnend of gevestigd kunnen reflecteren. Elke maand kijk ik er zo naar uit om weer succesverhalen te horen en groei van elkaar te zien. Dankbaar ben ik telkens weer voor de warme sfeer en bereidheid van onze community elkaar te willen spiegelen en van elkaar te willen leren.”

ONDERNEMEN IN OVERVLOED

Ze noemt het ondernemen in overvloed, omdat ze merkt dat men vaak door omstandigheden omschakelen naar het overlevingsmodus. Wat ze soms zelf ook doet, prima om soms even in dat veilige zone te zitten. Maar er is zoveel meer. Ze leert de deelnemers dit te herkennen en te voelen. Zelf heeft ze met zichzelf afgesproken om bijvoorbeeld geen dingen te doen die haar geen goed gevoel geven – gewoon niet doen. Het klinkt simpel, maar de werkelijkheid is dat dit best een uitdaging kan zijn. We verzinnen allemaal tegenargumenten waarom het wel gedaan moet worden etc… Het programmeren van je brein naar het geluksmodus is een dagelijkse bezigheid en uitdaging waar je telkens weer aan de slag moet.

2018 is voor haar een heel interessante jaar geweest, ze heeft besloten haar kennis en ervaringen met zoveel mogelijke mensen te delen. En nu in 2019, is ze er best trots op dat ze daarmee veel ondernemers financieel zelfredzaam heeft leren worden.

Met haar sociale hart blijft het voor haar zelf een uitdaging om wat meer commerciëler te denken. Op zulke momenten duikt ze weer in zichzelf om te kijken, hoe voelt het eigenlijk? Jezelf zijn en blijven kan soms heel moeilijk lijken, toch vind ze dat dat juist onze kracht is. We zijn allemaal geboren om gelukkig te zijn. En laten we eerlijk zijn, er is genoeg voor iedereen!
Omschakelen van overleven naar leven in overvloed kan, ze is daar het bewijs van. Als het haar gelukt is om van donker en kou naar licht en geluk te gaan, lukt het jou ook. Ze deed het alleen, ver van haar thuisbasis in een land waar ze geen familie had – Nederland. Kou en oorlog in Armenië was voor haar draagbaarder, dan ergens anders waar ze zichzelf niet was en mocht zijn. Dit ter vergelijking wat men zichzelf aandoet om buiten zijn ‘zijn’ te willen leven. Ondertussen creëert ze zelf haar familie wereldwijd, en dat voelt heerlijk.

Wees welkom bij de familie van Ondernemers in Overvloed, en vind jezelf als persoon en als ondernemer. Samen maken we de wereld mooier.

Van enkele Ondernemers

Heel erg bedankt voor je support. Ik vind het mooi dat je iedereen zo steunt om in zijn/haar kracht te staan.

Soufia Zahri

Ondernemer

Gisteren een mooie bijeenkomst, dank Anush en participanten en sprekers. Mijn leer momentum was bij onderhandelen: als je iets niet goed kan, is er altijd mogelijk om te leren. Fijne weekend allemaal en veel mooi.

Vesna

Vesna

Ondernemer

Bedankt allemaal voor de inspirerende dag en de workshops. Ik kijk al uit naar de volgende bootcamp.
Liefs Burcu

Burcu Elibol

Burcu Elibol

Deelnemer